Rosa og blå

Hvorfor er det sånn? At voksne deler inn verden i rosa og blå omslag, sånn at jenter og gutter skal skjønne hva de skal interessere seg for? Jenter føres inn i et rosa prinsesseunivers og lærer at de skal leke stille med dukker, tegne pene blomster og lage søte kaker. Gutters univers er fylt av kraft og sterke farger, av spennende dyr og insekter. Gutter skal utforske naturen, være fysisk aktive og lage pizza.

I musikkforretningen overhørte jeg en dame som lette etter «nybegynner-piano-noter» for jenter. Nå heter det ikke lenger barnesanger, men «sanger for jenter» og «sanger for gutter».

På KIWI har de gjort det enkelt for oss voksne. Der har de merket bladhyllene med «Kvinne livsstil» og «Mann livsstil» sånn at det ikke skal være tvil om hva vi bør interessere oss for. Hvis du er mann, interesserer du deg for historie, vitenskap, forskning, natur, krim, data og biler. Er du dame, er dine interesser redusert til strikking og «hvordan få drømmekroppen».

Verden er jo ikke sånn i virkeligheten. Vi er jo ikke sånn i virkeligheten. Vårt oppdrag som mennesker er å være nysgjerrige og utforskende, og ikke la oss begrense av andres kategoriseringer og fordommer.

For to år siden leste jeg Helles innlegg om kjønnsdelte bøker på bloggen «Krisemaksimering». Det gjorde sterkt inntrykk på meg, og er den direkte inspirasjonen til dette innlegget. Og til sangen «Rosa og blå» som jeg har spillt inn med irriterende ekornstemme som Anøtteliten for anledningen. Takk, Helle! 😀

6 kommentarer om “Rosa og blå

 1. Rita Jane Gulliksen

  Hi hi….. festlig med den stemmen….. og det e rjo rette dagen og dele denne sangen/bloggen…. Gratulerer med vinnedagen… 🙂

  Likt av 1 person

 2. Tilbaketråkk: To måneders blogg-jubileum – Anette Gilje

 3. Anne-Helene

  Jeg ser ikke noe galt i å like rosa, men at farge kobles mot egenskaper og utelukkende tilbys det ene kjønnet, det ser jeg noe galt i. Heldigvis fins det andre butikker enn Karoline og Knerten. Hvis vi vil ha mindre kjønnsfokus, må vi handle i de riktige butikkene. Det heter forbrukermakt.

  Viktig tema!

  Liker

  1. Anette Gilje

   Helt enig!!! 😀Jeg er sjokkert over barnebøker som antyder at jenter skal sitte stille inne og leke med dukker mens gutter utfordres til å være ute i naturen. Ja til en fargerik verden hvor alle får utfolde seg etter evner og egne interesser!!! 😊

   Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s